Skip to main content

Servis za samodejno ortorektifikacijo visokoločljivih optičnih satelitskih posnetkov

Osnovni Podatki

Opis

Namen projekta je definirati in razviti servis za samodejno ortorektifikacijo optičnih visokoločljivih (HR) in zelo visokoločljivih (VHR) satelitskih posnetkov, ki bodo ustrezali zahtevam skupnosti daljinskega zaznavanja in drugih uporabnikov iz javnega ali zasebnega sektorja, ki jih zanima zanesljiva, natančna in hitra ortorektifikacija podatkov za različne aplikacije. Prototipni servis bo lahko v kratkem času obdelal veliko količino podatkov različnih senzorjev. Večina pomožnih podatkov, potrebnih za obdelavo, bo pridobljena iz spletnih baz. Servis bo pripravljen za delovanje v oblaku.

Predviden servis bo temeljil na že obstoječem modulu za geometrične popravke, ki je implementiran v procesni verigi STORM in trenutno podpira več HR (npr. RapidEye, THEOS, SPOT-6/7) in VHR (npr. Pléiades, WorldView-2/3/4) senzorjev. V predlaganem projektu bo modul za geometrične popravke uporabljal geometrični model racionalnih funkcij (RFM), ki bo nadgrajen tako, da bo zadostil napredku v ločljivosti senzorjev in satelitskim zmogljivostim za zajem. Nadgrajena veriga bo vključevala nove algoritme in metode za obdelavo različnih vrst podatkov iz različnih virov.

Končni cilj projekta je prototipni servis, pripravljen za uporabo v oblaku, z uporabniškim vmesnikom in bazo podatkov. Storitev bo enostavna za uporabo in primerna tudi za uporabnike, ki imajo le osnovno znanje daljinskega zaznavanja. Uporabniški vmesnik bo preprost in bo od uporabnika pred izvedbo zahteval le nekaj vnosov. Za profesionalne uporabnike bodo na voljo tudi napredne možnosti obdelave. Poleg enostavne uporabe bo storitev imela še tri pomembne lastnosti: hitrost, obdelovala bo lahko več posnetkov v bloku in na voljo bo za cel svet.


Tip
Projekt

Tip projekta
raziskovalni projekt

Ključne besede
geometrično modeliranje
računalništvo v oblaku
spletni servis
ortorektifikacija
satelitski posnetki
samodejna obdelava
daljinsko zaznavanje

Raziskovalna področja
Daljinsko zaznavanje T181