Servis za samodejno ortorektifikacijo visokoločljivih optičnih satelitskih posnetkov

research project
Osnovni Podatki

 • Vodja projekta na ZRC

  Dr. Aleš Marsetič
 • Naslov v izvirniku

  Servis za samodejno ortorektifikacijo visokoločljivih optičnih satelitskih posnetkov

 • Sodelavci

  Doc. dr. Žiga Kokalj, Peter Pehani, Petra Vovk, Dr. Nejc Čož
 • Trajanje

  od 17. junij 2019 do 16. junij 2020
 • Vodilni partner

  ZRC SAZU

 • Vodja projekta

  Dr. Aleš Marsetič

 • Finančni vir

  Evropska vesoljska agencija (ESA)
Opis

Namen projekta je definirati in razviti servis za samodejno ortorektifikacijo optičnih visokoločljivih (HR) in zelo visokoločljivih (VHR) satelitskih posnetkov, ki bodo ustrezali zahtevam skupnosti daljinskega zaznavanja in drugih uporabnikov iz javnega ali zasebnega sektorja, ki jih zanima zanesljiva, natančna in hitra ortorektifikacija podatkov za različne aplikacije. Prototipni servis bo lahko v kratkem času obdelal veliko količino podatkov različnih senzorjev. Večina pomožnih podatkov, potrebnih za obdelavo, bo pridobljena iz spletnih baz. Servis bo pripravljen za delovanje v oblaku.

Predviden servis bo temeljil na že obstoječem modulu za geometrične popravke, ki je implementiran v procesni verigi STORM in trenutno podpira več HR (npr. RapidEye, THEOS, SPOT-6/7) in VHR (npr. Pléiades, WorldView-2/3/4) senzorjev. V predlaganem projektu bo modul za geometrične popravke uporabljal geometrični model racionalnih funkcij (RFM), ki bo nadgrajen tako, da bo zadostil napredku v ločljivosti senzorjev in satelitskim zmogljivostim za zajem. Nadgrajena veriga bo vključevala nove algoritme in metode za obdelavo različnih vrst podatkov iz različnih virov.

Končni cilj projekta je prototipni servis, pripravljen za uporabo v oblaku, z uporabniškim vmesnikom in bazo podatkov. Storitev bo enostavna za uporabo in primerna tudi za uporabnike, ki imajo le osnovno znanje daljinskega zaznavanja. Uporabniški vmesnik bo preprost in bo od uporabnika pred izvedbo zahteval le nekaj vnosov. Za profesionalne uporabnike bodo na voljo tudi napredne možnosti obdelave. Poleg enostavne uporabe bo storitev imela še tri pomembne lastnosti: hitrost, obdelovala bo lahko več posnetkov v bloku in na voljo bo za cel svet.


Ključne besede
geometrično modeliranje
računalništvo v oblaku
spletni servis
ortorektifikacija
satelitski posnetki
samodejna obdelava
daljinsko zaznavanjeRaziskovalna področja
Daljinsko zaznavanje T181