Skip to main content

12

SEP

09:00

Kakšne prihodnosti ustvarja naša sedanjost? Antropologija o konfiguracijah domišljije

Mednarodni simpozij


Basic information

September 12, 2019 at 09:00
Dvorana Zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16, Ljubljana
Description

Veseli nas, da vas lahko povabimo na mednarodni znanstveni simpozij »Kakšne prihodnosti ustvarja naša sedanjost? Antropologija o konfiguracijah domišljije«, oziroma »What Futures belong to our Present? Anthropology on the Configurations of Imagination«.

Simpozij, ki bo potekal 12. septembra 2019 med 9. in 17. uro v dvorani Zemljepisnega Muzeja (Gosposka ulica 16) organizira Inštitut za antropološke in prostorske študije, ZRC SAZU. Dogodek bo sklenil projekt »Misliti bodočnost: Primerjalna antropološka študija v jugovzhodni Evropi« (2016-2019), ki ga je finančno podprla ARRS (J6-7480).

Leta 2014, v času, ko je pričujoči projekt nastajal, je posledice globalne finančne in gospodarske krize bilo čutiti vsepovsod. Govor o krizi in kriza kot razlagalni koncept sta se občutno zažirala tako v javno govorico kot tudi v govorico posameznikov, sploh kadar so opisovali svoje želje, strahove, prizadevanja in načrte. Cilj raziskovalnega projekta je bil razumeti kako diskurz globalne krize rezonira v delih jugovzhodne Evrope, ki se jih tako v širši javnosti kot v družboslovju še vedno obravnava kot geopolitično krizna območja. Gospodarska, politična, ekološka negotovost določene ljudi hromi pri načrtovanju, drugim pa daje zagon in motivacijo. Kaj botruje dejstvu, da so ljudje, ki se znajdejo v podobnih okoliščinah, različno zaupljivi do časa in prihodnosti? Kako posamezniki in družbe v »kriznih« časih razumejo lastno vlogo v širših miselnih, gospodarskih in političnih procesih? Kako zamišljajo zamišljajo alternativne družbene razmere? Na kakšne načine mislijo, ustvarjajo in vplivajo na svoje osebne in kolektivne prihodnosti? Sodelujoči na simpoziju bodo antropološko premislili različne pomene, ki jih prikličejo prakse pričakovanja, upanja in (ne)zaupanja do prihodnosti. Predavatelji bodo osvetlili raznolika razumevanja časa in časovnosti z etnografskimi primeri iz Albanije, Slovenije, Srbije kot tudi iz Mongolije, Papue Nove Gvineje, Bosne in Hercegovine, Amazonije in Indije.

Podrobnejši PROGRAM

Sodelujoči:

Rebecca Empson (UCL, London)

Borut Telban (ZRC SAZU)

Nina Vodopivec (Inštitut za novejšo zgodovino)

Safet HadžiMuhamedović (SOAS, London)

Nataša Gregorič Bon (ZRC SAZU)

Pirjo Kristiina Virtanen (University of Helsinki)

Miha Kozorog (ZRC SAZU in FF, Univerza v Ljubljani)

Ana Jelnikar (ZRC SAZU)

Nicholas Lackenby (University of Cambridge)

in

Maja Petrović-Šteger (ZRC SAZU).

 

Predavanja in pogovori bodo potekali v angleškem jeziku. Dogodek je odprt za javnost! Prosimo le, da svojo prisotnost potrdite do 6. septembra na naslednji email: natasa.gregoric@zrc-sazu.si