Skip to main content

Dr. Ivan Šprajc z ekipo odkril ostanke doslej neznanega majevskega mesta

Datum objave: 29. junij 2023

Na polotoku Jukatan v Mehiki so arheologi pod vodstvom dr. Ivana Šprajca, arheologa, arheoastronoma in predstojnika Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU (na zgornji fotografiji skrajno levo), odkrili ostanke starodavnega majevskega mesta z imenom Ocomtun, ki je bilo pred več kot 1000 leti pomembno središče.

To je že drugo Šprajčevo prelomno odkritje letos po januarski objavi znanstvenega članka, v katerem je skupaj s soavtorji utemeljeval, da je majevski koledar še starejši, kot so mislili doslej.

Več o Ocomtunu in izkopavanjih, pri katerih so si kot doslej tudi tokrat veliko pomagali z lidarskimi posnetki, lahko preberete v zapisu Slovenske tiskovne agencije.

Raziskavo so poleg ZRC SAZU finančno podprli še Založba Rokus Klett d.o.o., Adria kombi d.o.o., Kreditna družba Ljubljana d.o.o., AL ars longa d.o.o. (Slovenija), Ken & Julie Jones Charitable Foundation in Milwaukee AudobonSociety (ZDA).

(Fotografije: Aleš Marsetič, Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU)

Žrmlje (najverjetneje)

Ena najvišjih piramid v Ocomtunu

Prizor s t. i. sondažnega izkopa, na fotografiji je dr. Octavio Esparza Olguín (UNAM ali Universidad Nacional Autónoma de México), arheolog in strokovnjak za majevsko pisavo